G.SKILL TECH FORUM

Go Back   G.SKILL TECH FORUM ? Product Discussion ? DDR3 ? BIOS Configuration for INTEL Motherboards

BIOS Configuration for INTEL Motherboards Discuss BIOS/EFI Configuration for specific INTEL motherboards

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-07-2016, 05:49 PM
Sohan24 Sohan24 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 4
Sohan24 is reading into overclocking
Exclamation F3-2400C10Q-32GTX + ASUS Maximus IV Extreme-Z + Intel i7-3770

Hi!

I'm new to the overclocking world but have much experience in building and troubleshooting PCs (was part of Tech Staff in high school). I've tried pretty much everything I could think of over four days to get the RAM to work and so I've come here to the forum to kindly ask for your assistance.

Here's what I said in my initial email to tech support:

"I have a desktop computer with an i7-3770 and an ASUS Maximus IV Extreme -Z motherboard (chipset is Z68)l. Previously to my installation of the new RAM, my system's memory was 4 x 4gb sticks of 1600 MHz RAM (16 total). I installed all 4 sticks of the new ram: 4 x 8gb sticks of 2400 MHz RAM but the system refused to post. Having only 2 installed, I was able to boot with XMP profile 2 which is 2200 MHZ. I tried all sorts of settings and configurations over three days such as adjusting voltages, overclocking my CPU through the multiplier, etc. I am not sure if the other two sticks of ram are bad, if so I will RMA them. But first I would like to see if I can get all 4 sticks in my motherboard.
Please advise on what your recommended settings are for the BIOS."


I've received a reply a day later approving my account so I could post here as well as a question regarding if I have tried using just any set of 2.
I'll answer it here and explain what I've done so far:
  • Reseated RAM multiple times
  • Reseated and reapplied thermal paste to CPU (in case pins weren't making contact)
  • Reflashed the latest BIOS (which I already had)
  • Manually updated BIOS components using UBU
  • Set everything to AUTO
  • Set primary, secondary, and tertiary timings as well as voltages manually for 2400 MHz operation
  • Tried both XMP profiles
  • Ran Memtest on the 2 sticks that worked.
  • Tested each stick individually and 2 of the 4 failed (memory not installed error comes up on debug LED)

I have searched these forums for an answer before posting and the one with the closest specs was this one: http://www.gskill.us/forum/showthrea...t=asus+maximus
It didn't work for me.

I would greatly appreciate any help in this matter.
Thanks!

Edit: To me there's no other explanation than that the two sticks I tested are bad. I plan to RMA if that assumption is correct.

Last edited by Sohan24; 03-07-2016 at 06:08 PM. Reason: Forgot to add that 2 sticks are rejected by the mobo.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-07-2016, 06:16 PM
Sohan24 Sohan24 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 4
Sohan24 is reading into overclocking
Unhappy Recent Update

I can't get the 2 working ones to go to 2400 MHZ (manually or with XMP) and XMP Profile 2 (2200 MHz) isn't stable: occasional BSODs.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-08-2016, 12:09 AM
Sohan24 Sohan24 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 4
Sohan24 is reading into overclocking
Exclamation Not Alone

It's not the first time multiple sticks in this series were found to be DOA.
http://www.gskill.us/forum/showthread.php?t=12719

He also used the same methods as me and discovered the sticks to be faulty.
I wish I had read this thread and immediately requested a RMA before spending days trying to figure out what was wrong with my system.

I am definitely going to request an RMA now.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-19-2016, 10:24 PM
Sohan24 Sohan24 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 4
Sohan24 is reading into overclocking
Default

Sent in the sticks and got a replacement. All four sticks are detected by OS and work [32 GB]. Still have the issue of not being able to reach 2400 MHz. Highest is 2133. I've loosened the timings but that didn't help at all. I believe the solution may lie in messing with system voltages. On my BIOS, VCCIO and VCSSA are tied together into VCCIO and I have that at 1.25.
Any advice on other voltages?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2016, 02:02 PM
GSKILL TECH's Avatar
GSKILL TECH GSKILL TECH is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2008
Location: Los Angeles, California
Posts: 13,054
GSKILL TECH has disabled reputation
Default

1.25V should be sufficient, have you tried a slightly higher voltage? If nothing will work, it may be a CPU limitation. Only a small percentage of 3770 CPUs are capable of DDR3-2400
__________________
Are you an overclocker? Have screen shots of your OC results? Please post and share your OC experience!

The new G.Skill Overclocking Section!

http://www.gskill.us/forum/forumdisplay.php?f=43
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
2400 mhz, 32gb, asus maximus iv extreme-z, f3-2400c10q-32gtx, intel i7-3770

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 02:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
All rights reserved. Copyright 1989-2018, G.Skill International Enterprise